Pharmaconex West is part of the Informa Markets Division of Informa PLC

Informa
Informa

Technical Training Workshop In Pharma Packaging


Enhancing understanding and implementing best practices in pharmaceutical packaging to ensure the integrity, safety, and compliance of products throughout the supply chain

Number of Delegates: 35

11:00 am - 3:00 pm

11 am– 11:30 am: Importance of Pharmaceutical Packaging (30 minutes)
  • Welcome participants and introduce the facilitators
  • Provide a brief overview of the workshop objectives and agenda
  • Discuss the vital role of packaging in ensuring product integrity, safety, and efficacy
  • Highlight the significance of proper packaging techniques in maintaining product quality throughout the supply chain

11:30 am– 12:30 pm: Regulatory Requirements and Guidelines (30 minutes)
  • Present an overview of national and international regulatory standards related to pharmaceutical packaging
  • Discuss the importance of compliance with regulations to maintain product quality and safety
  • Provide examples of common mistakes or non-compliance issues

12:00 pm– 12:30 pm: Primary Packaging Materials (30 minutes)
  • Introduce different types of primary packaging materials used in the pharmaceutical industry
  • Explain the advantages and disadvantages of each material
  • Discuss considerations for selecting appropriate packaging materials

12:30 pm - 12:45 pm: Break

12:45 pm - 1:15 pm: Secondary Packaging and Labeling (30 minutes)
  • Explore various secondary packaging options, including cartons, blister packs, and vials
  • Discuss the importance of appropriate labeling and provide examples of labeling requirements
  • Highlight best practices for secondary packaging and labeling

1:15 pm - 1:45 pm: Quality Control and Good Manufacturing Practices (GMP) (30 minutes)
  • Explain the role of quality control in pharmaceutical packaging
  • Discuss essential aspects of GMP related to packaging processes
  • Provide guidelines for maintaining cleanliness, sterility, and integrity in packaging operations

1:45 pm - 2:15 pm: Innovative Packaging Technologies (30 minutes)
  • Present emerging trends and innovative technologies in pharmaceutical packaging
  • Discuss advancements such as smart packaging, tamper-evident features, and serialization
  • Highlight the potential benefits of adopting these technologies for pharmaceutical companies

2:15 pm - 2:45 pm: Case Studies and Interactive Discussion (30 minutes)
  • Present real-life case studies illustrating packaging challenges and solutions
  • Encourage participants to share their experiences and insights
  • Facilitate an interactive discussion to address questions and concerns

2:45 pm - 3:00 pm: Wrap Up and Closing Remarks (15 minutes)
  • Summarize key takeaways from the workshop
  • Highlight additional resources and references for further learning
  • Thank participants for their participation and provide certificates of attendance, if applicable

Powered By